надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

събота, юни 13, 2020

Магда Абазова и Александър Денков: илюстратори на книгите на Георги Марков

Прочетох най-първите произведения на писателя Георги  Марков - фантастичния роман "Победителите на Аякс" (1959) и сб. с новели "Анкета" (1961). Останах приятно изненадана от художествените редактори на книгите, както са се наричали. Практиката очевидно е била да се използват художници активно.
Снимах няколко от илюстрациите от книгите. Художничката Магда Абазова ( на "Анкета") и А. Денков (на "Победителите на Аякс"). Не съм професионалист, но виждам изчистените форми и емоцията в черно-белите кадри. Мисля, че е доста модерно, стилно и адекватно избрано всичко, съобразено с тематиката на книгите. Денков направо отива в "Аватар" в някои моменти. Ами тази меланхолия на Абазова! Атанас Пацев - худ. редактор на "Победителите на Аякс"

А. Денков

А. Денков

А. Денков

А. Денков

М. Абазова

М. Абазова
Думи на Абазова:
"Абстракцията за мен дава свобода. Живописта за мен не е разказ, а изказ. Тя не разказва случки, събития, сюжети. Тя изказва състояния, настроения, преживявания. В единия случай неин обект е светът извън нас, а в другия – светът в нас. Аз не противопоставям двата подхода, само ги разграничавам.“
Повече за нея, плюс картини": ТУК


Изключително приятна първа среща с двама български художници. След толкова години.
Затова някои неща са непреходни...

Няма коментари:

Публикуване на коментар