надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

сряда, август 27, 2014

Отиде си Валери Петров



Стихове от Валери Петров

Човек открива писателите и поетите лично – чрез четене и препрочитане. Нямам спомен кога точно съм открила за себе си Валери Петров, но знам как го направи дъщеря ми, когато беше на четири-пет години. Имам дискове на Шекспирови пиеси – анимация за около двадесет минути всяко филмче. „Хамлет” е сепия, „Зимна приказка” е черно-бял вариант, „Укротяването на опърничавата” е цветен. След като ги гледа поне двадесет пъти, се започна едно голямо рецитиране: „От Кет, свирепа като дива котка, / на Кет, като домашна котка кротка...”. Домът ми кънтеше. Качваше се по разни пейки в парка и там възпроизвеждаше моменти от Шекспир в превод на Валери Петров. Мелодичен и близък преводач е Валери Петров – близък до малки и големи. Известен на много поколения с преводите си на комедиите, трагедиите и сонетите на Шекспир.
Биографията на Валери Петров може да бъде прочетена навсякъде. Множество преводи от няколко езика, поезия, награди за приноса му към българската култура и литература... Не знам за друг български поет (особено съвременен), който да излъчва такава тиха светлина и мелодия. Може би Далчев е подобен, макар че се отказва да пише, защото не успява да се впише.
Валери Петров носеше духовност и идея за друг тип познание. Мен лично винаги ме е респектирал. Повечето от нашите поети и писатели до ден-днешен, когато се изказват – го правят тежко и с доста голяма бъбривост и себелюбивост, сякаш носят на плещите си цялото познание на света, плюс морала и всичко друго. Виждала съм по екраните доста малки и хитри очи. Валери Петров е различен. Не говореше на дребно или с фалшив патос. Винаги съм разбирала какво иска да каже. Не носеше надпревара и напрежение със себе си. Вероятно имаше и своите пристрастия, но не помня да е афиширал нещо агресивно.
В началните класове Валери Петров се изучава предимно със своите „Пет приказки”. После с няколко произведения в осми клас, но не е включен в конспекта на зрелостниците за матурата по български език и литература. В конспекта се набляга предимно на революцията, свободата и пушките с щикове. Което е важно – няма спор. Обаче тихата човешка революция остава на заден план и като възпитание, и като мироглед. Иде реч за онази интелигентност, която вае с мълчание, трудолюбие и почтеност.

От този свят си отиде си Валери Петров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар