надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

петък, април 09, 2021

Петя Дубарова влиза отново в час

 


Творческа лаборатория стартира отново в ЕГ „Гео Милев“ – Добрич, този път на фокус са двама автори: Петя Дубарова и Павел Вежинов. С помощта на програма „Образование с наука“ на МОН и УчИ-БАН се сформират 21 Малки учебно-изследователски общности (МУИО) от цялата страна с цел привличане на ученици към учебно-изследователска дейност, развитие на изследователския подход в образованието и усъвършенстване на уменията на учениците за представяне на резултати пред публика.

Общата предварителна тема, която избира ръководителят на проекта Дияна Боева е: ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА: РАЗЛИЧНАТА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА (на фокус: морето и градът в творчеството на Петя Дубарова; и мечтата за полет в повестта „Бариерата“ на Павел Вежинов). Участници в тази учебно-изследователска общност са три ученички от Езикова: Яна Костадинова и Адриана Иванова от 11 „г“ ще изследват Петя Дубарова, а Мария Боева (10 „е“) ще търси смисъла на „полета“ в „Бариерата“ на Павел Вежинов. До октомври младите литературни изследователки ще подготвят своите доклади по образец и презентациите си за представяне на ежегодната Ученическа научна сесия на УчИ-БАН, която ще се състои през ноември.

Ръководителят на групата споделя, че Мария вече чете „Бариерата“, а Яна и Адриана дневниците и поезията на Петя Дубарова, ученичките са гледали и откъси от филма „Трампа“, където Петя играе себе си. През 2022 г. поетесата трябваше да навърши шестдесет години. В новата програмата по литература (от 2018) Петя Дубарова ще бъде изучавана едва догодина в 12. клас. „Безобразие е, че този самороден талант и чувствителност, от 70-те до днес, остават встрани от официалните документи, матурите, изпитите за малки и големи, олимпиадите, темите за есета. Моите ученици за първи път чуха за нея. Време е да обърнем внимание на тъгата и радостта на единствената наша Петя Дубарова, родена през април, когато стартира и нейната Лаборатория. Надявам се да накарам момичетата да се влюбят в поезията й, да изследват елегантния й и естествен изказ, да открият поетиката в прозата на Дубарова“ – казва Дияна Боева.

ЗАКЛЮЧВАХА МЕ...

Заключваха ме - счупвах всяка брава,

не чувствах как вината в мен тече!

А в сянката ми девствено лилава

се вливаше и сянка на момче.

 

Завръщам се! Вината ми огромна

ме стяга в своя чер невидим креп!

На дните ми от счупената стомна

изтичаше налятото от теб!

 

Прощаваш ли ми, мамо? Аз се връщам.

Пред теб! Неблагодарницата аз,

смутена и виновна, се превръщам

във стрък от тебе, в твой единствен час.

 

И ти ще видиш - никак не е късно,

свидетел ми е мъдрият Бургас.

И твойта радост, мамо ще възкръсне,

кълна ти се - виновницата аз!

 

1978

 

Събрани съчинения в два тома: поезия, проза, дневници: ТУК

Снимки на Петя Дубарова на сайта на Къщата музей, носеща нейното име: ТУК
Няма коментари:

Публикуване на коментар