надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

вторник, юли 27, 2021

Пари за цирк има

 НФ „Култура“ финансира цирка, но не и „Класиката в Балчик“
Камерен оркестър Drop Down Community

                                             Камерен оркестър Drop Down Community

Бързам да кажа, че в цирковото изкуство има образци, като в много други области, но не за това става дума!

От няколко дни по цял ден по улиците на Белия град върви рекламата на цирк „Орбита“, финансиран от Национален фонд „Култура“. Прекаляват с тази кола и насечения женски глас на запис, който не успява да ме отведе в моето детство, поради някаква причина.

С изненада прочетох на страницата на Дните на класиката в Балчик, че от Национален фонд „Култура“ са отказали финансиране на последното издание на фестивала. Излезе снимка: под билборда на събитието е плакатът на цирк „Орбита“ с логото на Министерството на културата. “Ще оставим този рекламен атрибут под нашия билборд заради символиката“ – пишат организаторите.

***

Програмата на фестивала на Класиката край вълните:

Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров откриха събитието на 24. юли на сцената на Туристически и информационен център „Мелницата“. На 25. юли се представи Камерен оркестър Drop Down Community – българска струнна формация, създадена от млади музиканти, които дебютират заедно през 2019 година. (Да бяха дошли да видят за какви професионалисти става дума, ами да се позаинтересуват, като не ходят на такива места: Геронтиев, някоя си Хинчева, някой си Върбанов и още неизвестни хора, които буквално преписвам от раздел „контакти“ на НФ „Култура“.)

Толкова бяха красиви в своята изненада Drop Down Community от топлото посрещане и аплодисментите в продължителност. На това отгоре точно те се опитват да направят класиката достъпна (без да е адаптирана) към нашия век и сетива. Стояха прави със своите цигулки над час, свиреха на открито дисциплинирано, преодоляваха вятъра, закрепваха листите си, координираха се без диригент. Едно куче излая – не трепнаха. Усетих пулса им, ритъма, свиреха поединично и заедно без самодоволство и рутина.

Добре, че културата ни утре ще я има благодарение на ентусиазма на Камерния оркестър Drop Down Community, и други подобни.

За „фондовете“, не ми се говори повече.

Ансамбъл “Изкуството на барока” изнесе концерт на 26. юли. За мен този концерт беше образователен. Не помня да съм слушала клавесин и хамерклавир. Видях и барокова цигулка. На 27. е представлението на Държавната опера Бургас – това е мюзикълът „Целуни ме Кейт”. Участват Еделина Кънева, Марчо Апостолов, Мария Цветкова-Маджарова, Бранимир Недков, Делян Славов. Диригент е Цанислав Петков.

За следващите дни са предвидени изпълнения на „София квартет“ и Стоян Караиванов – бандонеон и Доач Бездюс – пиано, както и изложба на Мичо Димитров в Ритуална зала „Мелницата“.

Фестивалът ще бъде закрит на 31 юли от 19.30 часа с Оперна гала със солистите на Държавна опера Варна, с диригент Григор Паликаров, и оркестъра на операта. Солисти: Карлос Алмагер (баритон), Андриана Йорданова (сопран), Илина Михайлова (сопран), Ирина Жекова (сопран), Михаела Берова (мецосопран), Пламен Райков (тенор), Свилен Николов (баритон), Деян Вачков (бас).

***

Дванадесет години „Дни на класиката в Балчик“ се организира от фондация „Академия Класика“ и Община Балчик. Изброявам и партньорите им: БНР - Радио „Варна“, ТV1, Event Media Streaming, Радио N JOY, Classic FM, в-к „Балчик“ и домакините от Културния салон „Мелницата“

Гледайте на живо „Дни на класиката в Балчик“ – всяка вечер от 19. 30 чрез фейсбук страницата на събитието! ТУК

И в КН

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар