надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

неделя, юли 25, 2021

На живо: Дни на класичката в Балчик


Фестивалът „Дни на класиката в Балчик“ събира ценителите на класическата музика в Белия град. Дванадесетото издание на престижния музикален форум започна на 24. юли и ще продължи до 31. юли. Концертите ще се състоят на откритата сцена „Мелницата“, а фестивалът по традиция се организира от фондация „Академия класика“ с подкрепата на Община Балчик. Всяка вечер от 19. 30 фестивалът ще се предава на живо чрез фейсбук


страницата на събитието.

Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров откриха снощи Дните на класиката край вълните. Двамата музиканти живеят в Германия и САЩ и заедно с концертните си изяви имат сериозна преподавателска дейност. През 2017 на артистите бе присъдена награда ECHO KLASSIK и са номинирани за „Best Recordings List на Германската звукозаписна критика“ за компактдиска им «Бела Барток и Виктор Бабин - Концерти за две пиана», а през 2019 те получават Номинация за наградата OPUS KLASSIK за компактдиска «Карл Черни и Макс Брух – Концерти за Клавирно дуо». Наскоро 16-ят им компактдиск е записан в радио Кьолн. Пред публиката в Балчик бяха представени творби от Сергей Рахманинов, Пьотър Чайковски и Антон Аренски.

На 25. юли ще се представи Камерен оркестър Drop Down Community – българска струнна формация, създадена от млади музиканти, които дебютират заедно през 2019 година.

Ансамбъл “Изкуството на барока” ще изнесе концерт на 26. юли. На 27. е представлението на Държавната опера Бургас – това е мюзикълът „Целуни ме Кейт”. Участват Еделина Кънева, Марчо Апостолов, Мария Цветкова-Маджарова, Бранимир Недков, Делян Славов. Диригент е Цанислав Петков.

За следващите дни са предвидени изпълнения на „София квартет“ и Стоян Караиванов – бандонеон и Доач Бездюс – пиано, както и изложба на цигуларя Мичо Димитров в Ритуална зала „Мелницата“.

Фестивалът ще бъде закрит на 31 юли от 19.30 часа с Оперна гала със солистите на Държавна опера Варна, с диригент Григор Паликаров, и оркестъра на операта. Солисти: Карлос Алмагер (баритон), Андриана Йорданова (сопран), Илина Михайлова (сопран), Ирина Жекова (сопран), Михаела Берова (мецосопран), Пламен Райков (тенор), Свилен Николов (баритон), Деян Вачков (бас).

Лично аз съжалявам, че тази година няма да я има Русенската опера.

Иначе добрата музика се нуждае освен от своя публика, но и от своя атмосфера, която неминуемо се създава от реставрираната Мелница, днес Културен салон на открито и закрито. В началото на миналия век обаче Мелницата се е ползвала по предназначение и е била технологично достижение за времето си със своите шест етажа.

Няма как да пропусна факта, че на Север, за разлика от Равда и околностите, не се слуша никаква чалга. Морската алея, т. нар. Дамба, е в средиземноморски стил, чува се саксофон на живо, или интернет радио без реклами. Неволно човек си спомня… /дето ти видят очите - / на Север,/ на Север, / дето ти видят очите/ на Север… (Джон Кийтс)

Няма коментари:

Публикуване на коментар