надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

събота, март 09, 2013

„Мръсни танци” – чисти думи. По случая “Harlem Shake” в Хуманитарната в Пловдив

Помните ли онзи култов филм - "Мръсни танци" с Патрик Суейзи! Може да е от времето на директорката на Хуманитарната гимназия в Пловдив, която наскоро уволни един колега по английски, защото изтанцувал с учениците "Harlem Shake", някъде навън. Kaто бивша (и настояща) танцьорка мога да разкажа на госпожата за положението на очите, ръцете, гръбнака, краката и тънките извивки на раменете в различните видове танци. Имам данни и за инструктор! Страх ме е, че ще я скандализирам. Ритъмът, госпожо, е някъде между двете очи. А когато танцувам и се изправям на пръсти, си мисля и за Патрик Суейзи във филма. Слепоочията ми правят: "бам-бам". Това е ритъм, от който капачките на коленете ми вече се поизносват - така е и в спорта.

Не искам да защитавам никого. Гледах репортажа от Хуманитарната гимназия в Пловдив. Колежките, които слушах, ми изглеждаха страшни - с вглъбанати очи навътре. Някак овехтели - говорещи за морал без разбиране. Вероятно никога не са танцували - за пред някого или поне за себе си. Възмущението им прерастваше в лична неприязън.

А аз си мислех за най-чистия "мръсен танц". Звучи музиката, помните, нали! Някъде из завесата с бавни стъпки пристъпва Патрик Суейзи. Дженифър Грей е винаги изненадана, но не и когато я обхващат точно по средата на гърба. Рязко се обръща. Правило номер едно: винаги, когато се танцува, партньорът се гледа в очите. Жената никога не мисли за токчетата и гъдела си. Не се противопоставя на този срещу себе си - главата и не е вирната, а в положение. Има един момент на съпротива от двете страни, за да се поддържа напрежението в танца.

Танцуването не е оголване - защото не е притворство, а артистизъм. Притворство е да се появиш с халюцинации и да си въобразиш, че възпитаваш някога чрез своята лична посредственост.

Патрик Суейзи е велик танцьор, г-жо Киркова. Гледайте филма довечера, може да ви помогне да се отпуснете малко. А как само "лети" във въздуха Дженифър Грей, поддържана здраво в областта на корема от своя партньор!
.....
И най-сетне: Пловдив претендира за европейска столица на културата и е град с традиции в областта на различните (и разнообразни) култури! Или поне така се твърди. Не искам да припомням случая как юристът на Общината бе уволнен, заради едно хумористично стихотворение, сега пък учител по английски, заради един танц. Приемам всичко това, не като "конспирация", а като явен сигнал за конюктура от ниско ниво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар