надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

събота, май 19, 2012

"Магията на дървото" от Димитър Костадинов






Разгледах интерсна изложба от дърво.
Мисля си, че да ваеш парче дърво, е по-опасно, отколкото да застанеш пред купчина глина или бяло платно. Дървото „държи” на себе си - там е причината, има сила и смисъл, които не се припокриват винаги с фантазията на художника, изискават съобразяване. Дървото е готова форма, защото има мирис и цвят, има живот у себе си и сякаш иска да го ласкаеш някак. Да го усетиш.
Дървените пластки на Димитър Костадинов пазят за себе си един първоначален смисъл. Не бих казала, че разказват природни истории, а по-скоро, провокират с гладката си повърхност. Докоснах всички пластики по ред. Само студените експонати не се пипат или се гледат отдалеч. На допир всички фигури бяха еднакви, но с различни улеи и извивки, с различни пътешествия и настроения, с различни разочарования и смисъл...
Допускам, че дървото може да бъде унищожено от много обработка, но Димитът Костадинов запазва баланса, така нужен в изкуството, вероятно това е и спирачката в сферата на въображението – наричам я дискретност на ставащото, т.е запазване нещичко за читателя, зрителя, разглеждащия. Ако дискретно и с мисъл подхождаш към „своето”, разчиташ на възприятията на околните и най-вече ги уважаваш.
Не обърнах особено внимание на имената на пластиките. Дадох им свои понеже.
Убедих се, че изкуство не винаги се прави с остроумие или хитрост или свръхзаложби и провокации - умишлени и ненавременни. Ако авторът или художникът (на нещо създадено) ме оставят "на мира", има вероятност да разбера повече или... или да пожелая да докосна всичко наоколо (за ужас на куратори и музейни работници).

Дървените пластики (от липа, софора, топола, ясен и др.) можете да видите в ХГ в гр. Добрич.



by diyana ivanova boeva

Няма коментари:

Публикуване на коментар