надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

петък, януари 28, 2011

Чавдар Мутафов - "Банално изкуство"

марионетка



"Едва ли има друга страна като нашата, гдето изкуството и животът така ревностно отбягват онова, което става всеки ден. Този страх от обикновеното е сякаш обикновеният страх на парвенюто, който не иска да стане такъв, какъвто е - и нашата действителност отчаяно търси изключителното, ламентирайки до безконечност своя единствен упрек за мъртвилото в нашето изкуство". (Из "Банално изкуство" на Чавдар Мутафов)


Текстът ми се видя интересен, заради визията и параметрите си. Чудя се защо днес нямаме подобна умозрителност (като тази на Чавдар Мутафов), която да те кара да мислиш и търсиш, да съблюдаваш традицията, но и да откриваш авторитетното в бъдещето и новите полета, които понякога са "банални". Само един парвеню може да се страхува от всекидневното! Независимо дали приемам - или не визията на Чавдар Мутафов - откривам явната му позиция, изказана достатъчно категорично и аргументирано - без лековатия тон и пресметливостта на днешното.

И нещо банално - човек трябва да има идеи, за да пише, а не само желание!

Няма коментари:

Публикуване на коментар