надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

неделя, ноември 15, 2020

Две първи места за читателите на Георги Марков на ученическата конференция към УчИ-БАН

 


Творческата лаборатория: „Текстът Георги Марков“
от ЕГ „Гео Милев“ - Добрич, която действа като провокация към съвременността и литературата, за една година бе част от малките научно-изследователски общности на Ученическия институт на БАН. Младите изследователи Иван Друмев, Симона Колева и Гергана Василева от единадесети клас презентираха своите теми онлайн на 12-ти ноември от студиото на радио „Добруджа“. Председател на журито на секция „Литература и Обществени науки“ бе Йоана Спасова-Дикова, професор в Институт за изследване на изкуствата – БАН, а сред членовете бяха доц. Елка Трайкова, директор на Института за литература към БАН. Журито нарече проекта на учениците и техния ръководител Дияна Боева мащабен, присъждайки две първи места за добричките гимназисти, които ще получат грамоти и парични награди. Консултант на проектите е д-р Христо Боев от ШУ „Епископ Константин Преславски“, който споделя в своята рецензия към проекта: „Внимателно е проследен творческият път на писателя от „Победителите на Аякс“ до „Репортажите“. Работата в творческата лаборатория е сериозна предпоставка за тълкуването на различни текстове на Георги Марков съобразно жанровите им характеристики, при което ясно се интерпретират ценностите и нормите, характерни за близкото минало. Особено внимание заслужава анкетата с Димитър Бочев, Димитър Кенаров и Любен Марков, която е ценен източник за бъдещите изследователи на творчеството на Георги Марков“.

На 10, 11, 12 ноември на Седмата научна ученическа сесия бяха представени онлайн шестдесет и осем проекта от различни области от двадесет града от цялата страна. За първи път тази година в сесията участват ученици с толкова разнообразни по тематика научни проекти, част от които и с интердисциплинарна насоченост, съобщават на сайта си УчИ-БАН.  Двадесет и шест от тях са подготвени от 22-те малки учебно-изследователски общности, с които УчИ–БАН работи през 2019 и 2020 г. по едноименния проект на програма „Образование с наука“, финансирана от Министерство на образованието и науката. Иван Друмев и Симона Колева писаха върху: „Задочни репортажи за България“ от Георги Марков: чувство за непоносимост към колективния фалш“; а Гергана Василева представи: „Творчеството на Г. Марков: от соцреализма до „Репортажите“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар