надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

събота, май 18, 2019

В „Нощ на литературата“ Христо Боев чете в „гнездото“ на Йовков





„Нощ на литературата“ е събитие, което се случва по едно и също време в различни европейски градове. България се включва за осма поредна година в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература. Известни личности четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадени на български език. Четенията се случват в така наречените „читателски гнезда“.
Читателската вечер в Дом-паметник „Йордан Йовков“ бе открита от секретаря на Община Добрич Ася Кръчмарова, която прочете откъс от пиесата на Матей Вишниек "Крилатият таралеж".
Между шест и девет часа на 15. май в „гнездото“ на Йовков откъси от свои преводи чете Христо Боев, доктор по сравнителна американска и британска литература на университета „Овидиус“ - Констанца, преподавател по литература и английски, френски и румънски език, собственик на издателство „Нордиан“- Балчик и организатор на Дните на румънската литература в Морска Добруджа.
Христо Боев представи накратко своите преведени и издадени петнадесет романа от румънски на български: “Адела” на Гарабет Ибрайляну, “Доня Алба” на Джиб Михаеску, “Адам и Ева” на Ливиу Ребряну, “Животът започва в петък” и “Бъдещето започва в понеделник” на Йоана Първулеску, както и “Произшествието” на Михаил Себастиан, “Рускинята” на Джиб Михаеску, “Дефект” на Флорин Иримия, „770“ на Богдан Боеру, „Йоана“ и „Една напразна смърт“ на Антон Холбан и др.
Преводачът сподели, че чрез събитието „Нощ на литературата“ хора от различни възрасти са се запознали със забележителни откъси от изключителни произведения. И допълни: „Бяха проведени дискусии и зададени въпроси, за мен това е индикатор, че качествената литература успява да докосне малки и големи. Учители на младежите, които присъстваха, споделиха с мен, че в Дом-паметника са били и ученици, чието внимание трудно се привлича в училище. Тези ученици бяха искрено заинтригувани и силно впечатлени от това, което чуха. Очевидно е нужно по-богата палитра от произведения, които да се изучават в училище, и по креативни идеи при представянето им“.










Няма коментари:

Публикуване на коментар