надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

събота, ноември 24, 2012

Унгария на ХХХІ-ия Софийски международен панаир на книгата


(София, 4-9 декември 2012)


Тази година Унгария е почетен гост на ХХХІ-ия Софийски международен панаир на книгата, а това е отлична възможност за успешно разпространяване на унгарската култура, на първо място – художествената литература, и чрез това да се допринесе за доброто име на Унгария по света. Ще бъдат представени внушителен брой унгарски книги и книги на унгарска тематика, общо 24 заглавия, излезли през 2012 година. Произведенията не могат да дадат цялостна представа за многоликата унгарска литература, но като представителна извадка показват нейното многообразие. Празникът на унгарската литература се провежда под знака на две значими годишнини, първата от които е 100-годишнината от рождението на писателя-драматург Ищван Йоркен (1912-1979), ненадминатия представител на абсурда, както в пиесите си, така и в своите така наречени едноминутни разкази. Втората значима годишнина е навършването на 10 години от връчването на Нобеловата награда на унгарския романист Имре Кертес (1929).

Освен новоизлезлите унгарски издания, на щанда на Унгария ще откриете унгарски книги на български, излезли през последните няколко години, двуезични издания (на Българския културен форум в Будапеща и на Издателство „Напкут” – Будапеща), българска литература в превод на унгарски език, българистика и славистика в Унгария, унгарска художествена литература на унгарски, туристически, кулинарни и фотоалбуми от Унгария.

По време на панаира сa предвидeни срещи с писатели, литературно-музикални пърформанси, театрален спектакъл и дискусия на тема: унгарската културна дипломация.

За най-малките е подготвен детски кът, където децата ще четат, пишат и рисуват.

източник: изд. "Ерго"


Няма коментари:

Публикуване на коментар