надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

понеделник, ноември 01, 2010

Филмът "Социалната мрежа". Геометрични проекции

by Diyana Ivanova Boeva


Не всичко разбрах от компютърния жаргон. Филмът е направен добре обаче.
Съвременно „звучене“ с ретро и никога неостаряващия въпрос: „Какво да направя, за да не съм сам?“. Създаването на Facebook е бримката около, която се плете историята. Динамичен и разколебаващ представите филм. Истината е толкова стара и директно изречена, че чак ми е неудобно да я кажа: парите не могат да осигурят приятели, особено, ако не си симпатичен на някого... Така е.
Драма не открих. Прецаквайки периодично всички, Марк остава сам, но пък това е последователно поведение и избор, а не стечение на обстоятелствата или съпротива, или желание за нещо химерично... (Трагичното - щях да кажа по Арисотел - изисква доза незнание, а Марк "знае"...) Схематични и уплътнени образи. Добре изведена интрига. Ако трябва да е днешен филм – предпочитам да е този, вместо историите за вампири.
Тик-такането в ума на Марк, ме впечатли. Гениално усещане за действителност и аритметика. Паралелната реалност задава въроси и остава впечатление за нещо недоизживяно. Инфантилността на Mрежата е опасност, ако човек не се държи за своя (тукашен) свят и представи.
Всъщност винаги съм била по-добра по геометрия. Откривах авангардни решения. Затова и Марк ми беше малко скучен с това желание за предвидимост и брилянтна логика. Дразнещо е.
Светът е като кутия във филма – затворена, ограничена, общуването е ясно – ходовета са разпознаваеми. И все пак човешкото присъствие е видимо чрез... отказа. Така е било винаги. Непредсказуемото е ход и за бъдещето. А опитът приема и отговор - "не".


Социалната мрежа / The Social Networ
Режисьор: Дейвид Финчър

Актьори: Джъстин Тимбърлейк, Рашида Джоунс, Макс Мингела, Джеси Айзенбърг, Руни Мара, Андрю Гарфилд

Няма коментари:

Публикуване на коментар