надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

неделя, септември 19, 2010

Нов сборник за Дора Габе


Излезе от печат нов сборник за Дора Габе. В него са включени доклади и спомени от научни форуми (от 2008), посветени на 120 години от рождението на Дора Габе и на 100 години от издаването на нейната първа стихосбирка „Теменуги” (1908). В сборника можем да прочетем за Дора Габе и еврейството (Радка Пенчева), за верската, етническа и национална идентичност на поетесата (Катя Кузманова-Зографова). Както и за връзката между нашата авторка и Анна Ахматова (Рада Въртунинска). Откриваме и ракурси за Дора Габе и авангардистките тенденции на 20-те години. Статиите и спомените са разнообразни и интересно подбрани.

„Теменуга! Скрита любов. Бъди благоразумна!” – тази реплика на Йовковия герой Люцкан Кремена Митева пък пренася върху Яворовите „Теменуги” и поетическия цикъл на Дора Габе „Теменуги”, отпечатан в осма книжка на сп. Мисъл през 1905 и включен по-късно в едноименната и стихосбирка, излязла през 1908.


120 години от рождението на Дора Габе. Юбилеен сборник. Изд. Фабер. 2010

Няма коментари:

Публикуване на коментар