надявам се да ви е интересно и любопитно наоколо - алтернативността не е самоцел, а по-скоро интелигентност и сетивност... за блога
I hope you find your stay here very much to your liking - the world of alternative realities is not an end in itself, but rather intelligence and sensitivity.

петък, април 07, 2017

Направете тараш и прочие

Проследих скандала около проговорилия чиновник Талев, дето уж бил публикувал на своя глава проектозакона за уседналост при гласуване. След интервютата му, цялата държава в общ глас започна да припомня очевидното: че сме парламентарна република. В кадър, и само веднъж, се появи вицепрезидентът Илияна Йотова, видимо притеснена, тя също влезе в оправдателен режим и каза, че не е част от екипа за въпросната уседналост, която лишава българите в чужбина да гласуват. Без да й симпатизирам по принцип, в този момент си помислих, че тя щеше да е по-добрият президент: може да каже същественото в две минути, политкоректна е към своите (поне ги знаем кои са), предвидима е, изглежда на градски човек, дисциплинирана е... В случая се оправда и не изпадна от битието с военни празнословия за чест и достойнство.
Служебният министър-председател Герджиков също влезе в оправдателен режим. Не бил той виновен, а министерството на правосъдието. Добре, но министър Мария Павлова чисто йерархично му е подчинена,  част е от МС. Министерствата не са самостоятелни вилаети, имат „шапка”, не могат да си вземат решения, които противоречат на общата политика на кабинета, та бил той и служебен.
Не знам колко умишлена и конспиративна е случката около „уседналостта”. Подозирам голяма глупост, недоглеждане и незнание на процедурите oт разни съветници, решили да действат. Министърът на правосъдието Мария Павлова днес ще даде пресконференция, след като три дни се чуди как да излезе от положение, защото я уличиха в лъжа по отношение на свой подчинен, който по чудо реагира, каза си и името...  
Разбрах, че са изключили телефона на чиновника Талев, без да се премине през необходимата процедура. Тарашът му кабинета за улики.
Остана да поступат Taлев, само дето не е баба на границата, с която можеш да влезеш в ръкопашен бой, за да докажеш колко голям патриот си.
Врагът за човека под пагон е важен. Врагът осмисля настоящето, то е като търсенето на „виновния”, който ако не се появи доброволно, трябва да бъде довлечен отнякъде. Подобни тактики са неприемливи за държавната администрация... Затова предлагам: ако някой е граничар, да пази границите, ако някой е летец – да лети в небесата, ако е от артилерията – да е на повикване, ако е пожарникар – да гаси огньове...  
Моля, да не ни викат на плаца и по спешност.
Цивилните вечер спят, а през деня ходят на работа. В крайна сметка, не сме в онзи скаутски филм от моето детство: „Рицарят на бялата дама”. Там героят Тото, влизайки в стаята на Валери,  има прословута реплика: „Направете тараш и прочие”.
Без да тарашите държавата. Неприлично е!

вариант в plovdiv-online

Няма коментари:

Публикуване на коментар